Alevi örgütleri Gaziemir’de bir araya geldi: Bu tuzağa düşmedik

Gaziemir Belediyesi’nde gerçekleştirilen kahvaltıya; Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Müslüm Metin, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez ile Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı’nın İzmit, Körfez, Derince, Yalova, Ayazağa şube başkanları, üyeleri, Gaziemir Belediyesi başkan yardımcıları ve Gaziemir Belediye Meclisi’nin CHP’li üyeleri katıldı.

Buluşmada konuşan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Gaziemir’in bu olayla anılmasından dolayı büyük üzüntü duyduğunu söyledi.

“Gaziemir, bu masanın etrafındaki canlar gibi Anadolu’nun dört bir yanından gelmiş insanların barış içinde yaşadığı bir ilçemiz” diyen Başkan Arda, “Biz bugüne kadar Alevi yurttaşlarımızla hep birlikte uyum içinde yaşadık. Bu olayın Gaziemir'de yaşayan hiç kimse tarafından yapılabileceğine inanmıyorum. Bu olaydan belli gruplar yararlanmak isteyebilir. Ancak bu buluşmada el ele yürek yüreğe olduğumuzu bir kez daha kamuoyuna göstermiş oluyoruz” dedi. “Bugün sizleri davet ederek konuyla ilgili değerlendirme yapmak istedik” diyen Başkan Arda “Bizleri kırmayıp aramıza katılan misafirlerimize teşekkür ediyorum. Hiçbir CHP'li belediye böyle bir işin içinde asla bulunamaz. Benim yönetimimdeki bir belediyenin Alevi yurttaşlarımızla karşı karşıya gelmesi mümkün değil. Çok üzgünüm. Özellikle şu anda yanımda oturan Alevi meclis üyelerim adına daha da üzgünüm. Dirayetliyiz. Bu işin ivedilikle faillerinin bulunmasını ve soruşturmanın genişletilerek devam etmesini talep ediyoruz. Biz bu konuda her türlü yardıma varız. Belediye meclis üyelerime çok teşekkür ediyorum. Dimdik yanımızda oldular. Bunu hep birlikte aşacağız” diye konuştu.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Müslüm Metin de bu konunun gündeme gelmesinin kendilerini rahatsız ettiğini belirterek “Sivas'ta 33 yurttaşımızı kaybettik. Ancak orada halen daha 2 katilin adı asılı. Bununla ilgili hiçbir şey yapmayanların bir anda Alevi hassasiyetiyle donanmaları hayret verici. Bizim birliğe, dirliğe ihtiyacımız var. Alevi kültürü olarak demokrasi mücadelesinde söylentilerle değil, daha iyi projelerle birlikte olmak istiyoruz. Nazik davetinden dolayı Başkan Arda’ya teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız. Helal olsun” dedi.

"BURADA BAŞKA BİR ŞEY VAR"

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan da şimdiye kadar yaşanan olayla ilgili hiçbir kurumsal açıklama yapmadıklarını belirterek “Olayın İzmir’de olmasından dolayı ne olduğunu görmek için bekledik. Daha kurumlarımız herhangi bir açıklama yapmadan İçişleri Bakanı ve Cumhurbaşkanı devreye girdi. Bu nedenle biz durduk. Olay açığa çıktıktan sonra açıklama yapma kararı aldık. İzmir’de bulunan kurum temsilcilerimiz gittiler, aileyi ziyaret ettiler. Burada başka bir şey var. Türkiye’nin çeşitli yerlerinde Alevilerin evlerine defalarca işaretlemeler yapılmasına rağmen ses çıkarmayanların, İzmir’de yapıldığında hemen akabinde sıcağı sıcağına açıklama yapması bizleri düşündürdü. Hiçbir CHP’linin, üyesinden genel başkanına kadar, Alevileri rencide edecek bir olayın içinde bulunması mümkün değildir” dedi.

Hükümetin İzmir’deki bu olay ile ilgili ‘yaşadığı sıkışmışlıktan çıkış noktası olabilir mi’ diye düşündüğünü de kaydederek “Seçimlerde millet ittifakını parçalamak istemişlerdi. Başaramadılar. Şimdi de bu olayı kullanarak Aleviler üzerinden bloğu parçalamak istiyorlar. 2023’e gidemeyeceklerini anladılar. Bu noktaya çekiyorlar. Kurum yöneticileri olarak Gaziemir’deki bu tuzağa düşmedik” diye konuştu.