ALEVİLER EREN ERDEME SAHİP ÇIKTI

Karşı Gazetesi davası nedeniyle yargılanan ve “kaçma şüphesi” gerekçesiyle gözaltına alınan Eren Erdem , İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkarılmış ve tutuklanmasına karar verilmişti. Silivri Cezaevi’nde bulunan Erdem’in inanç özgürlüğü gereği bir Alevi dedesinden yardım almasına, onunla ibadetini ve inancını paylaşmasına izin verilmemesi üzerine, Alevi dernek ve federasyonları savcılığa şikayette bulundu.

‘İnanç hakkı ihlali’

‘İnanç hakkı ihlali’ Şikâyet dilekçesi savcılığa verilmeden önce Ankara Adliyesi önünde basın açıklaması yapıldı. Son dönemde Türkiye’de insan hakları ihlallerinin arttığına değinen Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Derneği Başkanı Ercan Geçmez, “Erdem’in Alevi , Sünni veya Hıristiyan olması bizi çok ilgilendirmiyor, kendi bireysel tercihidir, olaya insan hakları açısından bakıyoruz, inanç hakkı ihlali olarak görüyoruz” dedi. Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Hüseyin Güzelgül de Alevilerin eşit yurttaşlık taleplerini dile getirerek, “Alevi toplumunun inancını görmemektedirler. Geçen yıl F tipi cezaevinde kalan bir canımız için de böyle bir talep olmuştu. Alevilik söz konusu olduğunda Diyanet teşkilatına başvuruyorlar, Diyanet teşkilatı sünni inancından başka inancı kabul etmiyor, fakat biz eşit yurttaşlık talebini istiyoruz” diye konuştu. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Erdem’in hukuksuz bir şekilde tecrit koşullarında tutulduğunu belirterek “Hiçbir milletvekilinin kendisini ziyaret etmesine izin verilmiyor. Bu da tamamen hukuka aykırı ve tecrit amaçlı” ifadelerini kullandı. Erdem’e yapılanın zulüm olduğunu belirten Tanrıkulu şunları söyledi: “Eren Erdem bugün bu saatlerde bir zulüm içerisindedir. Bu zulmü kabul etmiyoruz. Bu zulme mutlaka ama mutlaka son vereceğiz.” Erdem’le görüşmek için Adalet Bakanlığı’ndan görüşme talep ettiğini dile getiren CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol da, “Biz Eren’in masum olduğuna, FETÖ karşıtlığına canı gönülden inanan insanlarız. Erdem’e sahip çıkmak CHP’nin ve CHP’lilerin bir onur meselesi olmalıdır. Eren aday yapılmadığı zaman içimiz sızlamıştı, bunu da paylaşmıştık” dedi.

‘Hayatı FETÖ’yle mücadeleyle geçti’

Erdem’in annesi ve babası da adliyenin önündeydi. Annesi Hüsniye Erdem, Eren Erdem’in moralinin iyi olduğunu ve desteğe ihtiyacı olduğunu belirtirken, elinde Erdem’in bir dönem toplatılan kitabı “Nurjuvazi”yi tutan babası Hasan Erdem de şöyle konuştu: “Vicdanı olanlara sesleniyorum, bizim iki tane çocuğumuz var. Bir tanesi asker, bir tanesi cezaevinde. Benim oğlum hayatını FETÖ’yle mücadeleyle geçirdi.”KAYNAK: GERÇEK GÜNDEM